Hoinar de meserie | part. 1
Florile si calatoritul constituie doua mari pasiuni ale mele,si nu numai atat : ele sunt mana in mana cand vine vorba de acele plimbari lungi in natura (fara punga de seminte,daca se poate).Deci cum spuneam : acele plimbari luuungi cu picioarele prin iarba,si deodata, poc!vrei sa adulmeci mai bine mireasma de-a dreptul sublima,diafana a staminelor,pistilului,stigmatului si ce-o mai fi, care vine direct din bujorii in care ti-a aterizat barnaul (nasul)... Nu-i asa ca pare un tablou absolut de vis?! ☻
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Fiindca asteptarea trebuie sa ia sfarsit odata cu referintele vagi,astazi am pregatit o noua serie in care voi vorbi despre locuri (in care n-am ajuns niciodata,sau da)mai mult sau putin cunoascute - in general putin cunoscute,pentru a le integra si pe dansele in lista voastra ''de vizitat'' !
Prima locatie pe care v-o recomand cu caldura sa o treceti pe lista ,este Padurea Bujorilor,care apartine de jud.Teleorman.
#paradisulpepamant
Padurea Troianu este o Rezervatie Naturala Nationala de peste 70 hectare intindere,in care anual (vara,bineinteles) cresc niste minunati bujori romanesti,precum acesta din imagine :
Nu-asa ca este minunat ?
Si pana la urma urmei , de ce sa nu pretuim singura specie de bujor romanesc din intreaga Europa?!Conform cercetarilor,Romania este singura tara din Europa care detine asemenea frumusete de floare.Asa ca,iata cateva chestii, nu stiu cat de interesante pentru voi, despre bujorul romanesc :
1. A supravietuit erei glaciare
Da,pariu ca nu credeai ca o floare atat de fragila in aparenta poate supravietui la temperaturi la care omul e dus...
2. Oricine traieste in Romania,stie ca bujorul romanesc este un simbol national.
3. Exista,ei bine,produse cosmetice si chiar terapeutice pe baza de bujor (ce-i drept,nu este cel romanesc,dar merge).
4.Infloreste 10 zile in luna mai !
5. Bujorul românesc este o plantă ierboasă cu o tulpină de aproximativ 50 de centimeri,pe care se găsesc frunze compuse, dintate sau sectate. Floarea este rosie,ca in imaginile prezentate mai sus si are in componenta de la 5,la 11 sepale mari.
6. Etimologia numelui de ''bujor'' vine din limba latina (de unde provin mai toate denumirile florilor) si semnifica luxul ,prosperitatea. A, i se zice ''paeon''.
Asa ca,probabil v-ati facut o parere despre una dintre florile mele preferate. Nu, nu va las in pace prea usor,pana ce nu va povestesc cate ceva despre judetul Teleorman ! :)) Nu stiu cati ati auzit de el,asa ca am sa va povestesc ceva mai indetaliat .
1. Este situat in sudul tarii (chiar sudul extrem daca imi permiteti).
2. Intrarea in el arata cam asa :
Nasol...N-au vrut astia de la Drumuri Europene sau cine or fi sa ne faca ''poteci'' mai frumoase (ca nu pot sa le spun altcumva).
3. Stema lui arata cam asa :
|
4. Principalele sale orase arata cam asa :
Raul Vedea |
Rosiorii de Vede Nu-i intr-o stare prea buna oraselul care cuprinde in 2017 aprox. 25.000 locuitori,dar am zis sa vi-l arat. |
Comentarii
Trimiteți un comentariu