O invitatie la targul de cunoastere - Articol realizat in cadrul proiectului scolar "De La Cer La Pamant- Beneficiile Spatiului Cosmic pentru omenire" editia 1, 2018

Omul =  2.  Ființă care posedă facultatea de a gandi, de a vorbi și capacitatea de a crea unelte spre a se folosi de ele în procesul muncii.

Prin definitie, omul gandeste si creeaza.

Explorarea spatiului extraterestru,atat fizic cat si la nivel psihologic a reprezentat un punct de interes major pentru omenire inca din cele mai vechi timpuri,marturii palpabile fiind conservate pana in zilele prezentului. Desi cele mai multe dintre ele fiind incomplete ori total eronate,cert este ca de-a lungul timpului,fiecare dintre noi si-a adresat cate o intrebare ancorata in subiect,incercand,pe cont propriu ori nu sa desluseasca pas cu pas nemarginitul univers,cu la randu-i nemarginite mistere. 

De la primele scrieri si harti imaginative pana la primele imagini cu Pamantul din spatiu,de la o altitudine de 105 km,la lansarea primei rachete,a Laikai si pana la pimul pas al omului pe sol lunar sau memorabila propozitie "Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire'',am ajuns la intrebarea existentiala referitoare la viata extraterestra si multe altele. 

Sistemul Solar


Desi de domeniul MILENIILOR,pamantenii au contestat existenta corpurilor extraterestre,crezand cu tarie ca Terra reprezinta punctul central al Universului,bazat pe tot felul de credinte populare ori religioase, odata cu aparitia fizicii si posibilitatea studierii ei,Nicolaus Copernic a pus baza teoriei heliocentrice (explicata prin faptul ca Soarele reprezinta centrul Sistemului Solar,iar planetele orbiteza in jurul lui). Mult mai tarziu in timp,odata cu avansarea in tehnica si stiinta,s-au pus bazele legii fizicii,aplicate de asemenea si Pamantului in relatie cu Soarele. 

In continuare,prezint cateva curiozitati,maxime,dar si descoperiri propriu-zise ale cupolei sub care ne ducem existenta :


  1. Anul cosmic este perioada de timp care-i ia Soarelui să se rotească în jurul centrului galaxiei are aproximativ 225 de milioane de ani.
  2.  Formaţiunile de la suprafaţa planetei Marte demonstrează că în trecut au existat pe ea rauri,lacuri,pana la mari.
  3. Când priveşti o stea, priveşti în trecut.
  4. Desi asa cum spatiul este vid total,deci nu se poate propaga vreun sunet ori miros,cercetatorii au ajuns la concluzia ca Spatiul Cosmic miroase a fum de sudura.
  5. In fiecare an,Luna se indeparteaza de Pamant cu aproximativ 4 cm.
  6. Gaurile Negre nu prezinta spatiu ori timp definit,fiind in acelasi timp invizibile.Desi niciun corp odata ajuns acolo nu are posibilitatea unei reintoarceri pentru a relata senzatii ori evenimente,s-a descoperit ca odata ajuns acolo,o forta infinit de puternica te va transforma in miliarde de atomi,incapand prin a-ti desfigura corpul-ma voi opri aici. :)
  7. Cometa cu cea mai lunga coada este cea din 1843. Se pare ca aceasta cometa va mai putea fi observata abia in anul 2356.
  8. In jurul anului 2600 i. Hr.,in apropiere de Salisburg (Anglia),oamenii au inceput sa realizeze din blocuri de piatra o constructie cu ajutorul careia sa poata urmari pozitiile Soarelui si ale Lunii de-a lungul anotimpurilor. 

Concluzionand astfel,putem afirma ca descoperirile astronomice actioneaza in mod benefic si vital asupra vietii terestre,deschizand noi usi catre largirea cunostintelor stiintifice in mod real si brut pentru cei avizati si largirea orizontului cultural pentru cei doritori de cunostinte generale in mod constant.







Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare