Culoarea în viaţa noastră | part. 1




Fie că observăm ori nu,fie că vrem ori nu,ocupă o parte semnificativă din viaţa noastră. Pentru unii este o pasiune,pentru alţii mai degrabă o oarecare necesitate.
Fie că o vedem sau nu, ea se face simţită.
Da...Este vorba despre tânara-veşnica...culoare !

Bine aţi revenit pe blogul meu ! (Ete',intro nou!Ce zici?)
Cu mai mult timp înainte de a mă apuca de blog, am descoperit si totodată citit o carte cu si despre culoare. Nu glumesc !
Imagini pentru culoarea in viata noastra pavel muresan

Ce-i drept,cu coperta ceva mai ...Cum să-i zic eu să n-o jignesc?...Veche, însă fiindcă am vrut sa vă arăt un exemplar în stare cât de cât bună (având în vedere că volumul meu este tipărit undeva prin anii '80 spre '90). Aşa că iat-o ! Mai sus,nene !

''Trăim într-un univers cromatic.Culoarea este o însuşire cosmică a existenţei,prezenta în viaţa şi activitatea noastră zilnică la fiecare pas. Care sunt efectele psihologice ale culorilor?Cum să colorăm estetic şi ergonomic interioarele locuinţelor noastre? Cum să cunoaştem universul nostru interior pe baza preferinţei faţă de culori?Iată câteva întrebări la care încearcă să dea răspunsul această lucrare.''

Ei bine, cam asa sună textul de pe coperta a IV-a a carţii noastre de astăzi. :) 

Aşa că, haide sa ne aventurăm(sau să răsfoim,deh) în primele pagini ale carţii ! Sau cum zice Pavel Mureşan: ''Să pătrundem în fascinanta lume a culorilor care l-a impresionat dintotdeauna pe OM!''.

Mai intâi haide să vă fac cunostinţă cu câţiva termeni noi spicuiţi din dicţionarul cărţii pentru cei nu tocmai în domeniu !

Acromatic = fără culoare. Lumina albă este acromatică.


Contrast cromatic simultan = perceperea simultană a unor culori adiacente face ca acestea să se influenţeze reciproc,prin culorile complementare. Mai simplu...daţi un search pe Google ! 

Cromoterapie = tratament ameliorativ al bolilor fizice şi nervoase prin stimulare cromatică (aranjament coloristic al saloanelor,camerelor,sanatoriilor).

Culoare = din punct de vedere fizic : radiaţii electromagnetice cuprinse între 375-760nm (nm=nanometri=milimicroni=10 la puterea -6milimetri sau 10 la puterea -90). 
Mda...Mai este vreun sfert de pagină de scris,dar mi-e teamă să nu vă încarc cu prea multe informaţii nefolositoare (mai mult decât o fac acum...).


Daltonism = incapacitatea congenitală de a percepe diferenţiat culorile si din cauza căreia nu se poate distinge culoarea roşie de cea verde.

Pshihocromoterapiec = ameliorarea stării de sănătate psihică prin intermediul culorilor.

Saturaţie = reprezintă puritatea sau gradul de amestec al unei culori cu albul (amestecul lungimilor de undă).Este însuşirea culorii de a fi mai concentrată,mai saturată,mai pală şi este dată de distanţa la care se situează o culoare cromatică de una acromatică.

Spectru cromatic = totalitatea liniilor spectrale obţinute prin descompunerea radiaţiilor electromagnetice cu lungimea de undă cuprinsă între 375-760 nm. 

Am incercat să găsesc o imagine cât mai realistă,fără detalii de genul ''interferenţe 10/100/1000 MB cupru''de nu ştiu care.
Însa iată aici cel mai cunoscut spectru !
Imagine similară
Eeeei,parcă ne-ar mai plăcea desenul acum...

Decid să mă opresc aici,pentru că risc (dacă nu am făcut-o deja) să vă plictisesc cu informaţii nefolositoare pentru unii dintre voi... Mai sunt vreo 12 pagini de definiţii. Mai doreşte careva?Eu nu prea.



Nu de puţine ori am văzut cum unii dintre noi nu deosebesc aşa cum trebuie culorile,aşa cş m-am gândit că ar fi bine să vă readuc în atenţie câteva nuanţe ! :)


Din gama albastrului :
 Albastru cascadă = albastru pal , foarte deschis. 
Imagini pentru albastru cascada culoare

Albastru de cobalt = colorant ce aminteşte de ultramarinul natural. Mai poartă denumirea de albastru celest. 
Imagine similară

Albastru de munte = poartă denumirea si de albastru englez,albastru de aramă,albastru ca cerul etc.
Imagini pentru albastru de munte culoare

Albastru de Prusia = colorant cu o varietate de nuanţe,de la cele roşiatice până la cele indigo. Mai este denumit şi albastru de Paris,albastru de Berlin etc. 
Imagini pentru albastru de prusia



Brun = cafeniu deschis



Imagini pentru brun

Brun cafea = cafeniu foarte închis
Imagini pentru brun cafea

Brun florentin = culoare roşie-brună. 
Imagini pentru brun florentin


Capriciu = roşu cadmiu,deschis.
Imagini pentru rosu cadmiu deschis

Capucin = ocru galben-închis.
Imagini pentru ocru galben inchis

Carmin = culoare roşie foarte vie.Colorant roşu de origine animală sau vegetală.

Imagini pentru carmin



Galben citron = culoare galben-verzuie din bicromat de zinc si cromat de potasiu. 

Imagini pentru galben citron

Galben-helios = culoare organică,galben aurie,foarte transparentă.Imagini pentru galben helios culoare


Galben-Parma = ocru-auriu.
Imagini pentru galben parma


Grena = roşu-închis
Imagini pentru grena

Nu,nu mă opresc aici ! După cum vedeţi şi în titlu este partea 1,aşa că data viitoare continui cu culorile,care sunt abia prima parte a cărţii. 
Şi nu uitaţi că pe 11 vin rezultatele campaniei ''Care este serialul la care se potriveşte cel mai bine gelato Sivero Maria?'' ! 


♥ Atât pentru astazi ,însă nu uitaţi căăă...Ne vedem curând ! ♥




Comentarii

Postări populare