Recenzii literare | 1

                                                 

1. ''Peripetiile bravului soldat Svejk '' de Jaroslav Hasek



  Prin aceasta carte, autorul a imbinat umorul cu grotescul. Teribilul Prim Razboi Mondial (pe care conform volumului I , Svejk l-a declansat odata cu moartea arhiducelui Franz Ferdinand). 

    Cumplitele orori ale secolului trecut sunt scoase la lumina prin aceasta carte , prin teribilul umor de la limita dintre viata si moarte ! 
    In aceasta carte este ilustrata viata unui personaj considerat "tampit iremediabil'' , deficienta mintala pe care chiar el o afirma intr-una dintre replicile sale in momentul in care a fost dus la spitalul de nebuni (balamuc-asa cum este denumit in carte, in capitolul IV-''Svejk e dat afara din balamuc). Din spital este dat afara atunci cand se observa ca el nu are probleme mintale de tipul problemelor unui psihopat, ci doar un alt "idiot notoriu''/diagnosticat cu...''tampenie totala'' si cretinism congenital; concluzii intarite de rostirea intamplatoare a unui cuvant: ''taulich'' intr-una din zilele in care era examinat . 
    Svejk trece si prin dura inchisoare , pe care insusi a speriat-o cu glumele sale macabre, sau cu propria-si sinceriate naiva. 
Motivul pentru care a cunoscut ororile inchisorii a fost uciderea arhiducelui Franz Ferdinand de care era acuzat. Ca prin minune Svejk va scapa de toata aceasta povara.
    De asemenea, in carte se observa a fi conturate si trasaturile demne de un brav soldat, facand abstractie de toate trasaturile sale ciudate... 
     Si nu in ultimul rand, nu poate trece neobservat in aceasta circumstanta limbajul necenzurat, prezent pe tot parcursul actiunii. Aceasta lipsa de cenzura ne poarte spiritul in acele vremuri de cumpana , ne face sa ne simtim la doi pasi de locul actiunii. 






       Concluzie :


    Autorul stie sa filtreze realul de fictiune; stie sa jongleze ce sentimentele cititorilor, stie sa ne faca sa radem. 

    Intr-un cuvant... o carte care trebuie recitita iar si iar, cu aceeasi curiozitate! 
---------------------------------------------------------------------------------------------
taulich= apt (din punct de vedere fizic). 

Comentarii

  1. Bine ati venit pe blogul meu ! :) Ceea ce ma aduce sa comentez la articolul meu este defectiunea care a intervenit si totodata care nu imi permite sa corectez marimea literelor cu care am tehnoredactat textul... Promit ca nu se va mai intampla ! Multumec pentru intelegerea acordata ! :*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare