Cum micul ecran ne distruge creierul zi de zi de zi...

     Cum micul ecran ne distruge creierul zi de zi de zi...


  De acum incolo , tehonologia ocupa o parte semnificativa din viata oricarui pamantean obisnuit. Si, da, spun asta , conform statisticilor care indica numarul de-a dreptul infiorator din punctul meu de vedere , si anume ca 60% din populatia Americii ,atentie , nu a citit nici macar o carte in intreaga viata !! 
  Ceva foarte interesant descoperit recent intr-o carte consta intr-un joc de cuvinte foarte util,pentru a ne aduce cu inca un pas mai in fata spre constientizarea ca :
Cateva secunde de expunerea la razele X ne pot oferi o imagine foarte utila privind ruptura unui os sau o alta afectiune organica, si , prin urmare, o interventie precisa a doctorului,terapia optima. Dar daca in fiecare zi ne expunem cateva minute razelor X pentru a ne distra, vizualizandu-ne oasele si organele interne ,atunci, nu numai ca nu ne vom vindeca mai repede,ci,cu siguranta, vom muri in cativa ani de o infectie grava, cum ar fi cancerul.
  Inainte de alectura integral aceasta carte educativa, nu aveam habar de gravura situatiei in care ne aflam; de cum nenumarati copii sufera astazi din cauza acestor factori tehnologici de ADHD, de cum televiziunea scade nivelul de inteligenta al copiilor,dar si al adultilor si altele...
  
  Astazi, insa, ne vom axa doar pe subiectul cartii citite , si anume, efectele micului ecran asupra mintii copilului. 
  Si vom aborda prima problema impusa de carte,la care am sa ofer detalii proprii. 
  
  1. Poate vizionarea TV afecta dezvoltarea structurala a creierului ?
      Ei bine,da .
      Si acum o sa implic in discutie cateva statistici uimitoare. Nu-i asa ca America este unul dintre cele mai mediatizate continente la nivel global ? Da,asa-i. Dar v-ati intrebat vreodata cat la suta din procentul total al populatiei sunt genii? Cat la suta din procentul total al populatiei sunt capabili sa duca la bun sfarsit cateva calcule de zi cu zi ? Nu prea multi,in orice caz.
      Aici intervine cartea : ''Doar 44% dintre absolventii de liceu pot calcula restul ce ar trebui sa le revina de la 3$ care au fost platiti pentru doua articole comandate la o masa de pranz.'' . Sau : ''Doar 4% inteleg o mostra de program de autobuze.''. Si foarte previzibil ca cei mai multi dintrei ei foloseau calculatorul/televizorul excesiv. 

   2. Copiii si adolescentii prefera televizorul in schimbul unei carti 
       Din pacate,infruntam cruda realitate,cea in care oamenii prefera televizorul,pe motiv ca nu implica stres intelectual,efort fizic si este mai relaxant decat senzatia chinuitoare de a intelege un text ce depaseste nivelul mediu informativ. 
   
  3. In televiziune ni se furnizeaza prin cale normala doar informatiile care ''dau bine pe coperta'',si nu cele reale
      Lucrul mai putin placut la auz este ca informatia ajunge la noi,insa noi nu interactionam. Asa ca,aceasta intra ca atare in memoria noastra,iar dupa parerea mea ,stimulii o proceseaza asa cum o primeste,iar noi nu stim cum sa o gestionam. 
      
  4. TV-ul determina aparitia hiperactivitatii
      In primul rand, ce este hiperactivitatea ? Hiperactivitatea reprezinta starea permanenta de agitatie,miscare fizica incontiunua,care se imbina cu tulburarile de atentie. Iar hiperactivitatea este unul din rezultatele infioratoare . Televizorul este singurul care ii poate linisti, cu riscul de a-i imbolnavi. 

 5.  Ce putem face ?
      Singurul in masura sa diagnosticheze aceste tulburare comportamentala este psihologul,iar singurii care pot sta ca model in fata copiilor sunt parintii. 
     
       Astfel,inlaturarea certurilor in familie,inlaturarea jucurilor pe calculator pot conduce la o lume mai buna,in care generatiile sa fie in comuniune,iar relatiile omenesti sa revina la cele de dinainte ! 



Ne vedem curand ! 






Comentarii

Postări populare