Recenzii literare | 2

2. ''Cinci saptamani in balon'' - Jules Verne 



  Intr-unul dintre cele mai reusite romane ale lui Jules Verne, ''Cinci saptamani in balon'', stiinta si dorinta de aventura se contopesc. 

   Cei trei protagonisti ai romanului se remarca prin perseverenta si prin speranta de care dau dovada pe tot parcursul actiunii textului. 
   Pe langa sentimentele degajate de cuvintele patrunzatoare ale acestui roman , care de multe ori,dialogurile ne fac sa radem , dar cu inima stransa,ni se ofera informatii si extrem de multe imagini exterioare referitoare la crudul continent - Africa . 
   Textul literar isi imbina perfect trasaturile , intr-o oarecare antiteza cu trasaturile textului nonliterar. 
   Prin best-seller-ul secolelor 19-20, Jules Verne vrea sa aduca in atentia cititorilor o alta viziune asupra Africii, pe atunci Africa reprezentand la nivel global o intreaga nebuloasa ata din puct de vedere al civilizatiei, dar si al geografiei.
   In aceasta vasta lucrare ni se aduce la cunostinta existenta triburilor bastinase , prezenta canibalismului in cele mai multe cete omenesti.
   Calatoria celor 3 incepe in Zanzibar, traversand Lacul Victoria, Lacul Ciad, Tombuctou, Segou. 
   De asemenea, autorul a incercat sa NU ocoleasca in citare primejdiile de calibrul unei morti prin prabusirea balonului de la o inaltime care iti taia respiratia, ori moartea prin insetare. 


           Concluzie : 


  Desi in unele pasaje, cartea contine un anume ton sadic- cartea ''Cinci saptamani in balon'' merita procurata cat mai repede cu putinta daca nu ati citit-o, iar daca ati facut-o deja va indemn spre recitire ! 

  ~ Pentru mine, acest volum a reprezentat un izvor de cunostinite vaste asupra unui continent din ce in ce mai putin mediatizat... ~
















Comentarii

Postări populare