Lucruri pe care nu le invatam in scoala,dar de care ne lovim in viata !


Sunt partial impacata cu faptul ca postez saptamanal, in ciuda avalanselor de idei care imi napadesc existenta,dar -atentie- au program de luni pana vineri, inclusiv,urmand ca sambata si duminica sa intre in concediu... Wtf, singura care ma scapa e agenda consacrata blogging-ului. Si uneori notitele de pe telefon in caz ca avalansa se produce la scoala (in majoritatea timpului,adicatelea)... 

 Dupa cum stiti,dupa 2 articole de succes,elaborate in paragrafe-paragrafe...vine un al treilea. Putea sa sune altfel,dar simplitatea de cele mai multe ori ascunde cele mai multe secrete. 

 ''Intamplari stranii la scoala'' as fi putut zice,dar asta ar fi al patrulea articol de succes, unde as include ora de istorie,cea de sport si de informatica. Nu intreba, afli saptamana viitoare. Pana in momentul in care n-o sa-ti mai poti misca mandibula de ras (adica momentul ala de saptamana viitoare),delecteaza-te cu un articol cat se poate de serios,despre sistemul de invatamant romanesc. Si n-am de gand a scrie un articol lung cat Crezul in care,vai,ma plang despre neregulile din sistemul romanesc de invatamant ; cat e de prost structurat si ca le-au bagat celor mici manuale de sport si ceva gen ''cine Doamne iarta-ma, a bagat-o p-asta in invatamant?!". Sunt intrebari si ganduri de zi cu zi, atunci cand,nemotivat, stai in banca ta,ca profesorul,adio,nu mai vine la ora. :)

Prin urmarea faptului ca m-am indepartat extrem de mult de la subiect (n-ar fi prima data),astazi va prezint cateva lucruri esentiale in viata oricarui om in societate (nu in pestera) care ,din pacate, nu sunt incluse in programa scolara. 

1. Nu avem un ghid de etica si conduita in societate

Ok. Pai si ora de educatie civica? Aia din clasa a IV-a zic. De cea dintr-a saptea, respectiv a opta nu mai zic de faptul ca trece pe langa elevi ca un tren de viteza. Mai ales cand ai profesori carora numai la etica si la conduita elevilor nu le sta gandul. Le consideram materii scolare inutile. Nu condamn. Iar aici ma raportez strict la parerea oamenilor maturi,cu opinie bine argumentata,nu la cea a copiilor ca o ora in plus,o ora in minus nu mai are importanta. ''Si asa,stam degeaba orele astea. Una,doua,cate om avea pe saptamana - atunci avem fereastra..." Ma refer la faptul ca s-a insuflat atat de tare ideea ca nu civica,tehnologia sau muzica pun baza, ci romana si matematica. Astea doua sunt pe picior de egalitate ! Pe de o parte, cand dai in cap cuiva, victima nu te intreaba de definitiile diatezelor, ori de cate vene are o inima omeneasca. Ci te intreaba, ''ce mama naibii ai avut in cap de ai reactionat asa?'',iar ceea ce numim educatie,pornita de acasa si continuata in scoala trebuie sa actioneze,daca ai un minimum de inteligenta,inainte sa comiti fapta,daca nu,macar dupa. Pe de alta parte,nu mai bagati in invatamant toate sandramalele pamantului, cu care au ajuns copiii sa se tutuiasca ! Aici ajungem la argumente pro si contra,al meu,din perspectiva de elev, fiind cel ca profesorul are cea mai mare parte din vina. Ia sa se impuna la ora si sa vezi cum si copiii actioneaza ca atare. 


Manualele sunt prost structurate si nerespectate. 
2. Nu ne descoperim

Plecam din scolile din provincie,sa zicem. Bun. Ce facem? Ne lipim diploma in frunte si facem autostopul. Nu? Nu ! Ne ducem la facultate. La ce facultate daca noi in scoala am fost efectiv boi,le-am vrut pe toate si la final nu ne-am ales cu nimic ?! Aici intervine programa scolara incarcata si profesorii. Nu se fac in vreun fel auziti. Vin,predau (e sarbatoare cand mai preda cineva,ceva) si pleaca. Stai,fratioare,la ora ta, explica-le cu calm copiilor ce avntaje le poate aduce in viata materia ta si unde tre' sa dai daca le place materia x si y... Eu am lucruri bine definite de pe acum : Academia de Politie = romana+istorie+engleza+sport (cah,n-am ce sa fac...) Hai si franceza,n-ai cum sa nu iubesti franceza. :)) Sunt un caz fericit ca am reusit sa fac ceva cu viata mea de pe acum,fara ajutorul scolii. Pentru ca,da, pot sa ma mandresc ca stiu ce vreau de la viata mea si ma pot axa pe ceva. 

3. Cum sa-ti deschizi o afacere

N-am sa zabovesc prea mult pe subiectul asta,pentru ca nu-s Superwoman sa la stiu / am pe toate. Dar, antreprenoriatul e degeaba atunci cand ti se da vesnica pomenire de invatat,dar nu faci practica, ceea ce ma aduce la punctul 4 si cred ca si ultimul. :)) Sau pe aproape.

4. Practica in scoli

Nu mai avem demult asa ceva. Pentru cei care viitorul nu consta in carte, ci in mainile lor. La propriu. Sa zicem ca avem si astfel de copii. Copii pe care statul ii tine la un loc in licee cu tabara copiilor dotati si cu viitor intelectual. Au spus si la TV. Nu mai e o noutate pentru nimeni ca nu ne indreptam in directii bune...

 Cu toate astea,ne continuam linistiti existenta in RO. :) 

 Nu va spun mai multe,va las doar in suspans pana saptamana viitoare,desi mi-ar dori sa vina azi,dar nu se poate, in legatura cu cea mai jenanta intamplare la scoala. :)) V-am spus si asta. Da. S-a intamplat chiar saptamana trecuta. N-o mai uita nimeni. Radem si acum. Mai multe, asa cum v-am zis,saptamana viitoare ! Pupicos. ♥

Comentarii